Dünyada prenatal (doğum öncesi) ve perinatal (doğum anı) psikoloji olarak geçen alanlar varken, Hamile ve Doğum Psikoterapisi ülkemizde ve dünyada yeni bir psikolojik destek alanıdır.
Doğum Psikoterapisi, hamilelik psikolojisi ve özellikle fetüs psikolojisini incelenmektedir. Fetüsün anne karnında neler öğrendiği, nelerden etkilendiği, neleri kayıt ettiğine dair araştırmalar yapılmaktadır. Doğum Psikologu diye tanımlanan meslek dalı ise ilk defa Türkiye’de oluşmuştur.
Hamile ve Doğum Psikologu/Psikoterapistinin çalıştığı başlıca konular:
Doğuma hazırlık sürecinde fiziksel hazırlık kadar psikolojik hazırlık süreci de oldukça önemlidir. Doğuma hazırlanan anne ve baba adaylarının her türlü psikolojik destek alarak, doğuma ve doğum sonrasına daha sağlıklı bir şekilde hazırlanması mümkündür.
Gebelik sürecinde ve doğum anında yaşanan zorlukların en önemli nedenlerinden bir tanesi de psikolojik engelleyicilerdir. Hamilelik sürecinde değişen ve aktive olan hormonların da etkisiyle bilinçaltında bulunan süreçler ortaya çıkabilmektedir. Doğum anının bilinçaltı bir evrede gerçekleşmesi ve doğum anında bulunan herkesin özellikle de anne ve bebeğin bu tecrübeden en az olumsuzlukla çıkması doğum psikoterapisinin en önemli hedeflerinden bir tanesidir.
Bu psikolojik çalışmalar düşünüldüğü gibi gebeyi üzmez, aksine içinde yaşanılan duyguların ya da durumların dışarı çıkartılmasının daha sağlıklı olduğu görülmektedir. Böylece daha bilinçli, farkındalığı yüksek doğum ve ebeveynliğe odaklanılabilir.
Hamile Psikoloğunun Görevleri:
Doğum Sırasında Psikolojik Destek
Hamilelik döneminde gebe ile psikolojik olarak çalışılsa da, doğum anında gebenin eski travmaları, kaygıları ve kayıtları ortaya çıkabilir.
Doğum psikoloğu, doğum süreci boyunca gebenin psikolojik sürecini takip eder, yönlendirir, babaya ve ailenin diğer üyelerine ve hatta gerekirse doğumdaki sağlık personeline destek olur.
Doğum sırasındaki psikolojik desteğin amacı, gebenin doğum esnasında bilinçaltı kayıtlarından gelen daha önce çalıştığı ya da çalışmadığı anılardan etkilenmemesini ve dolayısıyla doğumun ve bebeğin de sağlıksız kayıtlar içine girmemesini sağlayacak bir psikolojik desteğin hazırlanmasıdır.
Tüm doğum sürecinde gebe ile birlikte olan doğum psikoloğu gebenin tüm sürecini ve gelişimini takip eder ve hem kadının hem babamın hem ailenin, hem de en önemlisi bebeğin tüm olumsuz deneyimlerden en az etkilenmesini sağlamaya çalışır.
Bu desteğin kalitesi, annenin doğum sonrası kendi ve bebeği ile ilgili duygularını etkileyerek doğum sonrası sık görülen hüzün ve depresyon süreçlerini azaltacaktır.