Danışmanlık, kişinin herhangi bir alanında şu anda var olduğu yerden gitmek istediği yere ulaşmasını sağlayan eğlenceli bir yolculuktur. Kişi bu eğlenceli yolculuğa koçuyla birlikte seyahat eder.
Danışmanlık süreci psikodrama grup psikoterapisi ile birlikte yürütülmektedir.
"İnanç, muhteşem bir güce sahiptir. Olumlu inançlar, sizi ustalaştıracaktır. Olumsuz inançlar, sürekli kaybetmenize sebep olacaktır. İnançlarınızı sizden yana olacak şekilde değiştirin." Anthony Robbins.
Kilo sorunu için risk oluşturan, sorunun ortaya çıkarak sürmesine yol açan biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel etkenler bulunmaktadır. Sorun, bu faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkmakta ve sürmektedir. Bu faktörler çocukluk çağlarından itibaren kilo sorununun oluşumunda ve sürdürülmesinde rol oynamaktadırlar.
Çocukluk çağında edinilen alışkanlıklar, yetişkinlikte kilo kaybını engelleyen tutum ve davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukluk çağında edinilen alışkanlıklar, yetişkinlikte kilo kaybını engelleyen tutum ve davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin anne babanın kilolu olması, kilo alımını kolaylaştırıcı yeme düzeninin olması, sağlıklı beslenme prensiplerine önem verilmemesi; “iyi anneliğin”, “gürbüz çocuk” yetiştirmekle eşdeğer tutulması vb. Çocuklukta kilo sorunu yaşanması, yetişkinlikteki kilo sorununun sürmesinde belirleyici olmaktadır.
Yetişkinlikte olumsuz duygularla başa çıkma (kaygı, öfke, üzüntü vb.) yolu olarak yeme davranışının seçilmesi, kilo sorununun sürdürülmesindeki faktörlerden birisidir. Kilo sorununun sürdürülmesinde, kişinin gerçeğe uygun olmayan değerlendirmeleri de rol oynamaktadır. Örneğin “ya hep ya hiç” tarzı düşünme biçimi (ya diyete bütün kuralları ile uymalıyım ya da en ufak bir kaçamakta diyeti tümüyle bırakabilirim) hem kilo sorununun sürmesine hem de kilo vermeye yönelik davranışların engellenmesine yol açabilir.
Mutlak kurallar koymak (-meli, -malı ekleri) ulaşılması güç hedefler koymaya neden olabilir ve nihayetinde bu hedeflere ulaşamamanın getirdiği hayal kırıklarına yol açabilir. Aşırı genelleme (hiçbir zaman kilo vermeyi başaramayacağım, şimdiye kadar bu kaçıncı denemem) ve etiketleme (çok şişmanım, işe yaramaz birisiyim, iradesizin tekiyim) kişide olumsuz duygular yaratarak diyet ve fiziksel aktivite programlarına uyumu zorlaştırır.
Başarılı bir vücut ağırlığı kontrolü genellikle uygun olmayan yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılması sırasında karşılaşılan engellerin aşılmasını gerektirir. Kayıt tutma, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılması, ev koşullarının değiştirilmesi, sosyal destek kaynaklarının harekete geçirilmesi önemli stratejiler arasında yer almaktadır.
Alışkanlıklar zamanla kazanılır. Olumlu alışkanlıklar pekiştirilerek devamı sağlanabilinirken, olumsuz alışkanlıklarda değiştirilebilir. Tıbbi yardımla birlikte bu değişim sürecinizi kolaylaştırmak için davranış değişimi konusunda da destek alabilirsiniz.
Yaşam Yönetimi Programı , tüm uygulamalarının başlangıcıdır. Hayatın her alanıyla ilgili hedefler belirlemek, değişiklik ve yenilikler yapmak, geliştirmek ve değişmek için kullanılabilecek bir sistemdir.
Yaşam Danışmanınız; sizin harika yanlarınızı bularak bu özelliklerinizi kullanmanız ve geliştirmeniz konusunda destek verir.
Kişinin şu anda nerede olduğuna ve yarın ne yapmak ve nerede olmak istediğine dair kişisel farkında lığı artırarak yol almasına destek olur.
Bu yol boyunca kişinin içsel gücünün kullanması, istediğini değiştirmesi ve gelişmesi için yargısız ve sınırsız bir ortam yaratır.
Kişiyi yönlendirmek yerine doğru sorularla kendi cevaplarını bulmasını ve doğru kaynaklara yönelmesini sağlar.
Nedenlerden çok nasıllar önem kazanır. Dolayısıyla problemleri düşünmektense, çözümlerini düşünmenize destek olur.
Sonuç olarak; motivasyon ve yaratıcılığı arttırır. Kişinin içinde var olan gücünü ortaya çıkarmasına eşlik eder.
Kimler yaşam yönetimi programımıza gereksinim duyar?
Bu çalışma kişilerin kendi yetkinlikleri konusunda bilinçlenmelerini, eyleme geçmek için cesaretlenmelerini ve bunun için ihtiyaç duydukları yol haritasının oluşturulmasını sağlamaktadır.
Danışmanlık süreci; Danışmanın kişiye yaklaşık 50-60 dakikalık seanslar halinde destek vermesi ile yapılır. Bu süreçte pozitif farkındalıklar yaşar ve bu farkındalılığı harekete geçirmek kişiye aittir.
Unutulmamalıdır ki, danışman olunan yer ile varılmak istenen yer arasındaki mesafeyi aşma sürecinde sadece bir yol arkadaşıdır. Değişim ve gelişim sorumluluğu kişiye aittir.
İnsanlar yaşamdan başkalarından beklentilerini azaltarak zevk almaya başlar. Kişinin en önemli ihtiyacı olan pozitif bir bakış açısı geliştirerek, kendi kendine motive etmesini,
Sahip olduğu yeteneklerini ve potansiyelini daha net görmesini, bu özelliklerini en verimli şekilde nasıl kullanacağını deneyimlemesini, kafasındaki karışıklıkların netleşmesini ve problemlerinin çözümlere dönüştüğünü tecrübe eder.
Kişi kendi içsel gücünü kullanmasını öğrenir.
Kişinin anlamlı ve net hedefler belirlemesi ve bu hedeflerinin kendi değer ve inançlarına uygun bir şekilde geliştirmesine ve ulaşmasına yardımcı olur.
Unutmayın dünyada başka bir örneğimiz yok ve hepimiz çok değerliyiz. Ama bu değeri önce kendimize kendimiz vermeliyiz.
Günümüzde önem kazanan değerlerimizden biri de yaşam kalitesini yükseltme ve sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürme isteğidir. Her insanda olduğu gibi ilk sırayı sağlıklı yaşam almaktadır. Sağlık koçları, sağlığına önem veren ve daha sağlıklı yaşamak isteyen bireylere destek olurlar. Hastalık ya da sağlığa bağlı sorunlarla yaşayan insanların ve yakınlarının yaşamlarını daha olumlu ve kaliteli hedeflere çevirmeleri için çalışırlar.
Sağlık koçluğunda amaç, sağlıklı ve kaliteli yaşamayı isteyenlere, hastalık ya da sağlığa bağlı sorunlarla yaşayan insanların yaşamlarını olumlu amaç ve hedeflere çevirmesine yardımcı olmaktır. Bunun için fiziksel ve duygusal çatışmaların en aza indirilmesinde ve hastalığı kabullenip, hastalığa karşı konulmadan yaşamın öğrenilmesini hedefler.
Kimler sağlık koçluğundan yararlanır?
Daha birçok konuda koçlardan destek alınabilir.
Koçlar çalışırken kişileri bütünsel olarak ele alır ve sorunlarını dinleyerek farkındalık yaratmaya çalışırlar. Hastanın hastalık psikolojisinden arınıp pozitif sağlık seçimleri yapmasına destek olurlar.
Bununla birlikte beden-ruh-zihin dengesi de önemlidir. Bu noktada sağlık koçları hastaların ya da sağlıklı bireylerin daha sağlıklı ve tatminkâr hayata kavuşmaları için koçluk disiplinini kullanarak sistematik bir şekilde çalışmaktadırlar.
Kişilerle seanslar yapıp onların sağlık hedeflerini belirleyip, bu hedeflere ulaşmalarında onlara yol arkadaşlığı yapmaktadır. Hedeflerine ulaşırken kişileri motive eder, cesaretlendirir. Kişinin içindeki gücü açığa çıkarmasını sağlar.
Sonuç olarak sağlık koçları bireylerin daha sağlıklı, mutlu ve geleceğe ümitle bakmalarını sağlarlar ve hedefleri doğrultusunda eşlik ederler. Sağlık koçluğu alan kişilerin yaşamlarını düzgün ve kendi düşündükleri gibi başkalarından beklentilerini azaltarak kendi yaşam dengelerini kurduklarını gözlemleriz.
Şu anda yaşadığınız hayat gerçekte yaşamak istediğiniz yaşam değilse ve kendinizi mutsuz, huzursuz, başarısız ve hayata karşı kendinizi yenik hissediyor veya yaşamınıza istediğiniz renkleri katmak istiyorsanız, sizin için biz buradayız.
Bağımlılık ve obezite durumlarını iyi yönetebilmek için lütfen takip olduğunuz sağlık merkezindeki diyetisyeninizden//hekiminizden destek almış olunuz.